Bu rakam Türkiye’de henüz hiç kimseye nasip olmadı!
Arabesk müziğin unutulmaz ismi Ferdi Tayfur’un vefatının ardından gündeme oturan “yıllık 35 milyon TL telif geliri” iddiası tartışma yarattı.
Konuyla ilgili açıklama, Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül’den geldi.
350 ESERİ VAR, TELİFTE İLK 20’DE
Recep Ergül, Ferdi Tayfur’un MESAM veri tabanında kayıtlı yaklaşık 350 eseri olduğunu ve bu eserlerin yaygın kullanımı sayesinde telif gelirleri açısından her zaman ilk 20 sanatçı içinde yer aldığını doğruladı.
Ancak iddia edilen miktarın gerçek dışı olduğunu vurguladı.
“35 MİLYON LİRA İDDİASI GERÇEK DIŞI”
Ergül, bazı medya mecralarında yer alan “Ferdi Tayfur yıllık 35 milyon TL telif alıyor” haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ve bu bilgilerin hem aileyi üzdüğünü hem de diğer sanatçılar arasında huzursuzluk yarattığını belirtti:
“Böyle rakamlar Türkiye’de henüz kimseye ulaşmadı. Bu haberler, eşdeğerde eser sahiplerini yanlış beklentilere sokuyor. Kişisel veri güvenliği nedeniyle rakam veremem ama bu seviyelere henüz çıkılmış değil” dedi.
TELİF GELİRLERİNDE YÜKSELİŞ VAR AMA...
MESAM Başkanı, son yıllarda telif gelirlerinde önemli artış yaşandığını da kabul etti. Özellikle dijital platformların yaygınlaşması ve kurumsal takibin artması, sanatçıların telif kazançlarını artırsa da, yıllık 35 milyon TL gibi astronomik meblağların henüz gerçekçi olmadığını ifade etti.
“Önümüzdeki birkaç yıl içinde belki bazı sanatçılar bu seviyelere yaklaşabilir ama bugün için bu rakam mümkün değil” sözleriyle noktayı koydu.