Erdoğan: F-35’ten vazgeçmedik, terörsüz Türkiye hedefi sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hollanda ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, ABD Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmenin “son derece yapıcı” geçtiğini söyledi. Erdoğan, “Rusya-Ukrayna savaşı bitmeli. Adil ve kalıcı barış inşa edilmelidir” diyerek diplomatik temasların sürdüğünü vurguladı.

İran-İsrail gerilimi, Gazze’deki insanlık dramı ve Ukrayna savaşının konuşulduğu görüşmede, Trump’ın İsrail-İran ateşkesi için gösterdiği çabaya da dikkat çekildi. Erdoğan, bu yaklaşımın Gazze ve Rusya-Ukrayna eksenine de yayılması gerektiğini belirtti.

F-35: “Vazgeçmiş değiliz”

Türkiye’nin F-35 programına dönüş konusunu muhataplarıyla görüştüklerini belirten Erdoğan, “Bu projeye geri dönüş için irademiz açık” dedi. Hava savunma sistemlerine ilişkin konuşmasında da Türkiye’nin mevcut kabiliyetlerini geliştirmesi gerektiğini söyleyerek, füze teknolojilerine yatırım yapılacağını kaydetti.

HÜRMÜZ, GAZ VE BÖLGESEL İSTİKRAR

Erdoğan, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma ihtimaliyle ilgili değerlendirmesinde, böyle bir adımın küresel krizi tetikleyebileceğini söyledi. “İran’dan gaz akışında bir sorun yaşamadık. Gaz kesintisi gibi bir durumun olacağına da inanmıyoruz” dedi.

GAZZE: “UNUTULMASINA İZİN VERMEYİZ”

Erdoğan, dikkatlerin farklı krizlere yöneldiği dönemlerde bile Türkiye’nin Gazze’ye desteğini sürdürdüğünü belirtti. Macron’un, İsrail’le Gazze konusunda bir görüşme yapacağını ifade eden Erdoğan, “Bu adımı atarsan müteşekkir oluruz” diyerek Fransa’nın rolünü önemsedi.

DEM HEYETİYLE GÖRÜŞME VE “TERÖRSÜZ TÜRKİYE” VURGUSU

Türkiye’nin “terörsüz bir gelecek” hedefiyle yürüttüğü çalışmalara dikkat çeken Erdoğan, konunun siyasi tartışmalardan uzak tutulması gerektiğini söyledi. DEM heyetiyle önümüzdeki hafta görüşeceğini açıklayan Cumhurbaşkanı, “Türkiye iç cephesini sağlamlaştırma yolunda önemli mesafeler katetti. Ancak süreç tamamlanmadı, dikkatli olmak zorundayız” diye konuştu.

FETÖ’YE KARŞI “REHAVET YOK” MESAJI

FETÖ ile mücadelenin kararlılıkla sürdüğünü kaydeden Erdoğan, örgütün çeşitli kurumlara sızma girişimlerine karşı teyakkuzun devam ettiğini belirtti. “Bu konuda hiçbir şekilde gevşemeyeceğiz” diyerek operasyonların süreceğini ifade etti.