Kömür için zeytin ağacı sökülür mü? Torba yasa krizi büyüyor
Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine gelen torba yasa teklifine İzmir’den sert tepki geldi. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, teklifin zeytinlikler, ormanlar, meralar ve sulak alanlar üzerinde geri dönüşü olmayan tahribatlar yaratacağını vurgulayarak geri çekilmesi çağrısında bulundu.
ENERJİ VE MADENCİLİK UĞRUNA EKOLOJİK YIKIM
Açıklamada, torba yasanın madencilik ve enerji faaliyetlerini üstün kamu yararı kılıfıyla öne çıkardığı, buna karşılık çevre, tarım ve insan sağlığını hiçe saydığı belirtildi. Teklifin, yerli kömür santrallerine teşvik, çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreçlerinin zayıflatılması, ormanlarda bedelsiz izin ve zeytinliklerin taşınması gibi birçok tepki çeken düzenlemeyi içerdiği ifade edildi.
ZEYTİNLİKLERDE MADENCİLİK YOLU MU AÇILIYOR?
Yasa teklifinde özellikle Muğla’daki Yeniköy, Kemerköy ve Yatağan termik santralleri çevresindeki zeytinliklerin taşınmasına olanak tanıyan hükümler dikkat çekiyor. Çevreciler, bu düzenlemenin Zeytincilik Kanunu’na açıkça aykırı olduğunu ve Akbelen gibi orman alanlarında yıllardır süren doğa mücadelesine karşı bir darbe olduğunu savunuyor.
KAMU YARARI GÖRÜNÜMLÜ RANT PLANI MI?
Torba yasa teklifinde geçen “kurumların üç ay içinde görüş vermemesi durumunda olumlu sayılacağı” şeklindeki hükümle, birçok iznin otomatik olarak geçerli sayılmasının önü açılıyor. Çevre Mühendisleri Odası, bu tür düzenlemelerin “denetimsiz ve kontrolsüz faaliyetleri teşvik ettiğini” dile getiriyor.
BİLİM DIŞI, DOĞA KARŞITI İFADELER
Teklifte geçen “zeytinlerin taşınması”, “kaybı olmadan madencilik yapılması” gibi ifadelerin bilimsel gerçeklikle hiçbir ilgisinin olmadığını belirten açıklamada, ekosistemlerin bir bütün olduğu, yapılacak müdahalelerin geri dönülemez sonuçlara yol açacağı vurgulandı.
GERİ ÇEKİLSİN ÇAĞRISI
TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi şu net taleplerde bulundu:
Kömür teşvikleri kaldırılmalıdır.
Tüm enerji ve maden yatırımları için bağımsız ve katılımcı ÇED süreçleri zorunlu olmalıdır.
Tarım, orman, sulak alanlar ve zeytinliklerde madencilik ve enerji yatırımları yasaklanmalıdır.
Rehabilitasyon süreçleri bağımsız denetim ve şeffaflıkla yürütülmelidir.