Radar Tartışması Büyüyor: “Vatandaşa Tuzak Kuruluyor” İddiası
ANKARA – Ağır yaptırımlar içeren ve kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Trafik Kanunu Değişiklik Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlandı. Teklifin ilk 6 maddesi kabul edilirken, radar uygulamaları ve artan para cezaları muhalefetin gündemine oturdu.
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mustafa Gürban, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada radar uygulamalarının vatandaşları adeta tuzağa düşürdüğünü savundu. Gürban, radarların görünmeyecek noktalara konulduğunu belirterek uygulamalara sert tepki gösterdi.
“4-5 NOKTADA BİRDEN RADAR VAR”
Mustafa Gürban, özellikle bayram dönemlerinde yapılan denetimlere dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
Radar pususu atmayın. Öyle yerlere radar koyuluyor ki görmek mümkün değil. Bayramda Ankara Yaşamkent’ten havalimanına kadar 4-5 ayrı noktada radar vardı.
Bu açıklama, sosyal medyada da geniş yankı uyandırdı.
CEZALAR KADEMELİ OLARAK ARTACAK
Kanun teklifiyle birlikte hız ihlallerine verilen cezalar önemli ölçüde artırılıyor. Yeni düzenlemeye göre:
Hız sınırını aşan sürücülere verilen cezalar 30 bin TL’ye kadar çıkabilecek.
Plakasını bez, bant veya çamurla kapatanlara ilk tespitte 140 bin TL, ikinci tespitte ise 280 bin TL ceza uygulanacak.
Yönetmeliğe aykırı plaka kullanan sürücülere 4 bin TL para cezası verilecek.
Plaka düzeltilene kadar araçlar trafikten men edilecek.
EHLİYET İPTALLERİ DE GÜNDEMDE
Teklif kapsamında ehliyetlere yönelik yaptırımlar da sertleşiyor:
Yerleşim yerinde bir yıl içinde 5 kez hız ihlali yapan sürücülerin ehliyetleri 30 ila 90 gün arasında geri alınacak.
Kırmızı ışık ihlaliyle kazaya sebep olanların ehliyetlerine 60 gün el konulacak.
Radar ve hız tespit cihazı kullanan veya üretenlere 185 bin TL’den 370 bin TL’ye kadar ceza kesilecek.
NE OLMUŞTU?
Trafik kazalarının azaltılması amacıyla hazırlanan yasa teklifi, yüksek para cezaları ve radar uygulamaları nedeniyle kamuoyunda yoğun eleştirilere neden olmuştu. Gelen tepkiler üzerine teklif bir süre beklemeye alınmış, ardından revize edilerek TBMM gündemine getirilmişti.
SORU – CEVAP
Radar cezaları ne zaman yürürlüğe girecek?
Kanun teklifi Meclis’ten geçtikten sonra Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girecek.
Plaka cezası hangi durumlarda uygulanacak?
Plakanın okunmasını engelleyen bez, bant, çamur ve benzeri tüm müdahalelerde uygulanacak.
Ehliyet kaç kez hız ihlalinde alınacak?
Bir yıl içinde 5 kez yüksek hız ihlali yapanların ehliyetine geçici süreyle el konulacak.
İLGİLİ HABERLER
Trafik cezalarıyla ilgili önceki düzenlemeler
Radar uygulamalarına ilişkin vatandaş şikayetleri
TBMM’de görüşülen diğer yasa teklifleri
SEO UYUMLU MİNİ ANALİZYeni trafik düzenlemesi, caydırıcılık hedefiyle hazırlanmış olsa da radar uygulamalarının şeffaflığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Uzmanlara göre, cezaların yüksekliği kadar uygulama biçimi de kamuoyu güveni açısından belirleyici olacak.