BALKANLILAR ORTAK GELENEKSEL SOKAK OYUNLARI İÇİN TÜRKİYEYE GELDİLER
BALKANLILAR ORTAK GELENEKSEL SOKAK OYUNLARI İÇİN TÜRKİYEYE GELDİLER
Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerinde katılımıyla İzmir’in Foça İlçesi’ndeki bir tesiste (MW Warner Phokaia Beach Resort) gerçekleştirildi.
Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerinde katılımıyla İzmir’in Foça İlçesi’ndeki bir tesiste (MW Warner Phokaia Beach Resort) gerçekleştirildi.
Kısa adı “Play With Me” (Benim İçin Oyun) olarak belirlenen AB Erasmus+ Gençlik Değişim Projesi “Oyun Herkesi Birleştirir. Farklılıkları Ortadan Kaldırır” (Play Unites All, Eliminates Differences) Balkan ülkelerinden gelen öğrencilerinde katılımıyla İzmir’in Foça İlçesi’nde ki bir tesiste (MW Warner Phokaia Beach Resort) gerçekleştirildi. Çocuk ve gençleri cep telefonu ve diğer dijital ortamlardan uzaklaştırmak, geleneksel sokak oyunların hatırlamak, onların ortak geçmiş ve ortak kültürümüzün olduğu gerçeğini ortaya koymak amaçlı projede toplam 45 katılımcı yer aldı.
Yazımını İzmir merkezli Denge Eğitim Bilim ve Gençlik Derneği’nin yaptığı, koordinasyonunu dernek yönetim kurulu üyesi Fatih Sarı’nın üstlendiği projede, Türkiye’nin değişik bölgeleriyle Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Bulgaristan’dan gelen toplam 45 katılımcı yer aldı. Projenin amaçları kapsamında Çelik Çomak, Dokuz taş , Beş Taş, Bilye(Misket), Kır, Yakan Top, Hırsız Polis, İstop, Simit, Körebe, Seksek, Kırmızı Eldiven ve Zincir oyunları oynandı. İzmir ve Foça kent gezileri düzenlendi. Halk oyunları sergilendi. Kaymakam ziyareti yapıldı. Kültürel etkinlikler gerçekleştirildi. Hafta boyunca defalarca oynanan ortak geleneksel sokak oyunları final gününde birer kez daha tekrarlandı.
KÜLTÜRÜMÜZDE SOKAK OYUNLARIMIZDA ORTAK
Kuzey Makedonya Grup Lideri Gjorgija Stojanov proje uygulaması için Türkiye’ye gelmekten ve Türk gençlerle ortak oyunlarda buluşmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtirken , Bulgaristan ekibinin lideri Artyom Tsvetanov Türk paydaşlarla yaptıkları bütün projelerin yüksek puanlar alarak başarılı olduğunu söyledi.
Artyom Tsvetanov; “Daha öncede değişik projelerde bir araya geldik. Öncelikle proje Balkan ülkeleri arasında sağlam, sağlıklı bir iletişim sağladı. Burada oynadığımız oyunlar ülkeleri geleneksel şekilde birleştiriyor ve oyunların geleceğe taşınmasını sağlıyor. Tarihi geçmişin yanında ortak kültürümüzün olması bu oyunların hayatımıza etkisini arttırıyor. Günümüz toplumunun dijital araç ve oyunlara yönelimi eski oyunları unutturuyor. Bu proje hem oyunlar hem ülkeler arası iletişim açısından çok faydalı olmuştur.” Dedi.
Katılımcı öğrencilerden Samet Kayıkçı ve Kaan Durgut proje kapsamında bir araya geldikleri diğer ülke öğrencileriyle ne kadar ortak yönlerinin olduğunu yaşayarak keşfettiklerini, ufak tefek farklılıklarla oyunların da aslında aynı olduğunu gördüklerini söylediler.
Proje Koordinatörü Fatih Sarı ise projenin unutulmaya yüz tutmuş geleneksel sokak oyunlarının sadece Türkiye’nin değil birçok Balkan ülkesinin de ortak oyunu olduğunu ortaya koyduklarını, yaşaması ve yaşatılması için araç, gereçleri ve kurallarıyla oynayarak zihinlere tekrar yerleştirdiklerini, bunun yanı sıra ülkemizin ve bölgemizin tanıtımına katkı yapacak gezi ve etkinlikler gerçekleştirdiklerini söyledi.
Seyfi GÜL
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.