Dik yamaçlara 5.7 milyon metrekarelik güvenlik örtüsü
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, karayolu güvenliğini artırmak ve doğa kaynaklı afetlere karşı riskleri minimize etmek için Türkiye genelinde dev bir önlem seferberliği başlattı. Karayolları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen projelerle dik yamaçlar, çığ riski taşıyan geçitler ve taş düşme ihtimali olan bölgeler çelik ağlarla donatılıyor.
ÇELİK AĞLA GÜVENLİK KALKANI: 794 SAHA BÜYÜKLÜĞÜNDE ÖNLEM
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bugüne kadar ülke genelinde 5,7 milyon metrekarelik alanda çelik ağ uygulaması yapıldığını açıkladı. Bu da tam 794 futbol sahasına denk geliyor. Yalnızca 2025’in ilk yarısında 37.400 metrekarelik çelik ağ daha döşendi.
1.446 RİSKLİ NOKTA TESPİT EDİLDİ, MÜDAHALE BAŞLADI
Bakanlık tarafından hazırlanan “Karayolları Yol Ağı Risk Haritası” kapsamında ülke genelinde bin 519 kilometrelik kesimde 1.446 riskli bölge belirlendi. Bu noktalar Görüntü Tabanlı Bilgi Yönetim Sistemi’ne entegre edilerek anlık takip edilebilir hâle getirildi.
58 AYRI MÜDAHALE PROJESİ YOLDA
Afet sonrası süreçte ise karayolu ekipleri, geçici köprüler kuruyor, menfezleri onarıyor ve dolgu çalışmalarını hızla tamamlıyor. Heyelan riski bulunan bölgelerde ise dağcı ekiplerin desteğiyle taş temizleme çalışmaları yürütülüyor. Tüm bu önlemler, Bakan Uraloğlu’nun ifadesiyle “kesintisiz ve emniyetli ulaşım için” yapılıyor.
Ayrıca, yeni hazırlanan 58 ayrı müdahale projesi ile riskli bölgelerde altyapı güçlendirme çalışmaları devam edecek.
HER NOKTADA GÖZ, HER KAYADA TEDBİR VAR
Karayolları’nın 18 Bölge Müdürlüğü, 123 Şube Şefliği ve onlarca bakım şefliği üzerinden yürütülen bu çalışmalar, 7/24 esasına göre kesintisiz devam ediyor. Hedef net: Türkiye’nin yollarında taşa da çığa da sel’e de geçit yok.