İlaç firmalarına “çalışan ayartmama” ve “ücret karteli” cezası
Rekabet Kurulu, ilaç sektöründe faaliyet gösteren yerli ve yabancı 17 firmaya yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Soruşturmada, firmaların hem birbirlerinin çalışanlarını işe almama yönünde gizli anlaşmalar yaptığı, hem de çalışan maaşları ve yan haklarına ilişkin rekabeti bozucu bilgi paylaşımlarında bulunduğu tespit edildi.
Kurulun kararına göre bu uygulamalar, “Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”un açık ihlali niteliğinde.
En yüksek ceza Sanovel'eCeza listesinde en dikkat çeken firmalardan biri Sanovel oldu. Şirket, 79 milyon TL ile en yüksek para cezasına çarptırıldı.
Pfizer, Novartis, Novo Nordisk ve AstraZeneca gibi dünya devleri de milyonlarca liralık cezalarla karşı karşıya kaldı.
Sanovel – 79 milyon TL
Pfizer PFE – 20 milyon TL
Novartis Sağlık – 19 milyon TL
Novo Nordisk Sağlık – 19 milyon TL
Santa Farma – 17 milyon TL
AstraZeneca – 15 milyon TL
İlko – 13 milyon TL
Sanofi – 12 milyon TL
Berko – 10,5 milyon TL
Servier – 8 milyon TL
Adeka – 7 milyon TL
Farmatek – 7 milyon TL
Arven – 3 milyon TL
Helba – 2 milyon TL
Argis – 639 bin TL
Merck – 487 bin TL
Amgen – 4,5 milyon TL
“Emek piyasasına müdahale” vurgusuKurul açıklamasında, bazı şirketlerin aralarında çalışan ayartmama anlaşmaları yaparak iş gücü piyasasında rekabeti engellediği, bazılarının da maaş ve yan haklarla ilgili geleceğe yönelik hassas bilgileri paylaşarak sektörde adil ücret rekabetini zedelediği vurgulandı.
Bu uygulamaların, yalnızca iş piyasasına değil, tüketici refahına da dolaylı etkileri olabileceği değerlendiriliyor.
Rekabet Kurumu süreci nasıl işletecek?Cezaların kesinleşmesinin ardından şirketlerin itiraz hakkı bulunuyor. Ancak Rekabet Kurulu'nun raporu, özellikle emek piyasasında rekabet ihlalleri konusunda bugüne kadar verilmiş en kapsamlı ve dikkat çeken kararlardan biri olarak değerlendiriliyor.