casino siteleri slot siteleri

Efsunlu belde HARPUT

HABER (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 21.02.2023 - 20:30, Güncelleme: 21.02.2023 - 20:37
 

Efsunlu belde HARPUT

Onbinlerce can alan deprem, 5 bin yıllık Harputa uğramadı. Eğimi Pizza Kulesi’nden fazla olan Eğri Minare, Harput kalesi, diğer tarihi eserler ve evlerde en ufak hasar yok.

Son üç yılda 6 ve üzeri büyüklükte üç deprem gören Harput’ta tek taş yerinden oynamadı. UNESCO’nun “Geçici Miras” listesinde yer alan 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, bugüne kadar birçok deprem yaşadı. 2020’de, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ ile, 2023’teki 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar, yöreyi harabeye çevirirken, Harput’a hasar vermedi.  Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tescillenen Eğri Minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han-hamam ve konaklar dimdik ayakta duruyor. 1200 rakımlı mahallede tarihi eserlerin yanı sıra normal yapılarda da hiç hasar yok. Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolar, “Tarihi bir beldedeyiz. Deprem, Elazığ’da birçok binayı yıkarken, bize hiç uğramadı. Atalarımız, dedelerimiz burada nasıl yaşamış, araştırılması lazım. Eğri minaremiz ve Doğu Anadolu bölgesinin mührü olan tarihi camimiz incelenmeli. En ufak bir yıkılma ve toprak ile taş kayması yok, evler de sapasağlam. Harput, imara açılmalı. Bu konuda belediye başkanımıza büyük görevler düşüyor” dedi. Harputlu Muhammet Saki Aslan ise şunları söyledi: “Son depremlerde ne Harput Kalesi, ne de diğer tarihi yapılar zarar gördü. Demek ki zamanında çok sağlam yapılmışlar.” ▪️ ▪️ ▪️ ÇİMENTO ve DEMİRİN TARİHÇESİ —————————————————— Bildiğimiz çimentonun “atasını”, 1824 yılında İngiltere'nin Leeds kentinde yaşayan Joseph Aspdin adlı bir duvarcı ustası yaptı. Aspdin, 1 ölçek doğal kille 3 ölçek kalker karışımını pişirip öğüterek, dayanıklılığı artıran maddeyi, yani çimentoyu elde etti. Demirin, yapı malzemesi olarak kullanılması ise daha eski tarihlere, 18. Yüzyıl’a kadar uzanıyor. İngiltere’de, yüksek fırın yöntemiyle ham demir ve font (pik) üretiminin başlamasından sonra, demir kullanılarak inşa edilmiş, mühendislik ürünü köprüler ortaya çıktı.
Onbinlerce can alan deprem, 5 bin yıllık Harputa uğramadı. Eğimi Pizza Kulesi’nden fazla olan Eğri Minare, Harput kalesi, diğer tarihi eserler ve evlerde en ufak hasar yok.

Son üç yılda 6 ve üzeri büyüklükte üç deprem gören Harput’ta tek taş yerinden oynamadı. UNESCO’nun “Geçici Miras” listesinde yer alan 5 bin yıllık tarihi Harput Mahallesi, bugüne kadar birçok deprem yaşadı. 2020’de, 6.8 büyüklüğündeki Elazığ ile, 2023’teki 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezli sarsıntılar, yöreyi harabeye çevirirken, Harput’a hasar vermedi. 

Pisa Kulesi'nden daha eğri olduğu tescillenen Eğri Minare, Harput Kalesi ve diğer tarihi han-hamam ve konaklar dimdik ayakta duruyor. 1200 rakımlı mahallede tarihi eserlerin yanı sıra normal yapılarda da hiç hasar yok.

Harput Mahallesi Muhtarı Zülküf Demirpolar, “Tarihi bir beldedeyiz. Deprem, Elazığ’da birçok binayı yıkarken, bize hiç uğramadı. Atalarımız, dedelerimiz burada nasıl yaşamış, araştırılması lazım. Eğri minaremiz ve Doğu Anadolu bölgesinin mührü olan tarihi camimiz incelenmeli. En ufak bir yıkılma ve toprak ile taş kayması yok, evler de sapasağlam. Harput, imara açılmalı. Bu konuda belediye başkanımıza büyük görevler düşüyor” dedi.

Harputlu Muhammet Saki Aslan ise şunları söyledi: “Son depremlerde ne Harput Kalesi, ne de diğer tarihi yapılar zarar gördü. Demek ki zamanında çok sağlam yapılmışlar.”
▪️ ▪️ ▪️

ÇİMENTO ve DEMİRİN TARİHÇESİ
——————————————————
Bildiğimiz çimentonun “atasını”, 1824 yılında İngiltere'nin Leeds kentinde yaşayan Joseph Aspdin adlı bir duvarcı ustası yaptı. Aspdin, 1 ölçek doğal kille 3 ölçek kalker karışımını pişirip öğüterek, dayanıklılığı artıran maddeyi, yani çimentoyu elde etti. Demirin, yapı malzemesi olarak kullanılması ise daha eski tarihlere, 18. Yüzyıl’a kadar uzanıyor. İngiltere’de, yüksek fırın yöntemiyle ham demir ve font (pik) üretiminin başlamasından sonra, demir kullanılarak inşa edilmiş, mühendislik ürünü köprüler ortaya çıktı.

Elazığ HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.