30 TL’ye tahta gibi koltuk: Halk otobüsünde yolculuk değil sabır testi

HABER 08.04.2026 - 16:17, Güncelleme: 08.04.2026 - 16:19
 

30 TL’ye tahta gibi koltuk: Halk otobüsünde yolculuk değil sabır testi

Yolcu değil sanki eşşek taşıyorlar, Aydın’da şoför esnafının yüzde 50 zam talebi yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Motorin fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren otobüsçüler zam isterken, vatandaş ise “30 liraya iki durak gidiyoruz, koltuklar tahtadan beter, diz mesafesi yok” diyerek mevcut halk otobüslerinin konforunu sert sözlerle eleştirdi.

Aydın’da halk otobüsleriyle ilgili tartışma bu kez direksiyon başında değil, koltukların arasında büyüyor. Şoför esnafı artan akaryakıt fiyatları nedeniyle en az yüzde 50 zam isterken, vatandaşın aklındaki ilk soru başka: “Bu araçlar zaten neden bu kadar rahatsız?” İndi bindi ücretinin 30 TL’ye çıktığı şehirde, birçok yolcuya göre halk otobüsüne binmek artık bir ulaşım tercihinden çok, daracık bir kutunun içine sığmaya çalışmak gibi. Koltuklar süngerini yıllar önce kaybetmiş, sertleşip adeta tahtaya dönmüş durumda. İki koltuk arasındaki mesafe ise o kadar dar ki, uzun boylu bir yolcu için dizlerini nereye koyacağını bulmak başlı başına bir mesele. Vatandaşlar, “Otobüste yolculuk etmiyoruz, tavuk kümesine dizili gibi gidiyoruz” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Kimileri, araçlarda klima olmasını “lüks” gibi sunulmasına da tepkili. Çünkü Aydın sıcağında çalışan bir klima, yolcular için bir ayrıcalık değil, zaten olması gereken en temel ihtiyaç olarak görülüyor. Öte yandan Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç ise tablonun başka tarafına dikkat çekiyor. Motorin fiyatlarının 80 TL sınırını aşmasının ardından şoför esnafının artık ayakta kalmakta zorlandığını belirten Özmeriç, servisçiden minibüsçüye, taksiciden nakliyeciye kadar tüm sektörün gider yükü altında ezildiğini söyledi. Özmeriç, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne seslenerek Nisan ayında zam taleplerinin gündeme alınmasını istedi. Geçen ay taleplerinin görüşülmediğini hatırlatan Özmeriç, “Daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. En az yüzde 50 zam bekliyoruz” dedi. Ancak vatandaş için mesele sadece zam değil. Çünkü birçok kişiye göre sorun, ücret artmadan önce araçların insanı taşıyan bir toplu taşıma aracına benzemesi. Yolcuların ifadesiyle, “Fiyatlar uçak bileti gibi yükseliyor ama içerisi hâlâ taş devri minibüsü gibi.”
Yolcu değil sanki eşşek taşıyorlar, Aydın’da şoför esnafının yüzde 50 zam talebi yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi. Motorin fiyatlarındaki artışı gerekçe gösteren otobüsçüler zam isterken, vatandaş ise “30 liraya iki durak gidiyoruz, koltuklar tahtadan beter, diz mesafesi yok” diyerek mevcut halk otobüslerinin konforunu sert sözlerle eleştirdi.

Aydın’da halk otobüsleriyle ilgili tartışma bu kez direksiyon başında değil, koltukların arasında büyüyor. Şoför esnafı artan akaryakıt fiyatları nedeniyle en az yüzde 50 zam isterken, vatandaşın aklındaki ilk soru başka: “Bu araçlar zaten neden bu kadar rahatsız?”

İndi bindi ücretinin 30 TL’ye çıktığı şehirde, birçok yolcuya göre halk otobüsüne binmek artık bir ulaşım tercihinden çok, daracık bir kutunun içine sığmaya çalışmak gibi. Koltuklar süngerini yıllar önce kaybetmiş, sertleşip adeta tahtaya dönmüş durumda. İki koltuk arasındaki mesafe ise o kadar dar ki, uzun boylu bir yolcu için dizlerini nereye koyacağını bulmak başlı başına bir mesele.

Vatandaşlar, “Otobüste yolculuk etmiyoruz, tavuk kümesine dizili gibi gidiyoruz” diyerek tepkilerini dile getiriyor. Kimileri, araçlarda klima olmasını “lüks” gibi sunulmasına da tepkili. Çünkü Aydın sıcağında çalışan bir klima, yolcular için bir ayrıcalık değil, zaten olması gereken en temel ihtiyaç olarak görülüyor.

Öte yandan Aydın Şoförler Odası Başkanı Semih Özmeriç ise tablonun başka tarafına dikkat çekiyor. Motorin fiyatlarının 80 TL sınırını aşmasının ardından şoför esnafının artık ayakta kalmakta zorlandığını belirten Özmeriç, servisçiden minibüsçüye, taksiciden nakliyeciye kadar tüm sektörün gider yükü altında ezildiğini söyledi.

Özmeriç, Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi’ne seslenerek Nisan ayında zam taleplerinin gündeme alınmasını istedi. Geçen ay taleplerinin görüşülmediğini hatırlatan Özmeriç, “Daha fazla dayanacak gücümüz kalmadı. En az yüzde 50 zam bekliyoruz” dedi.

Ancak vatandaş için mesele sadece zam değil. Çünkü birçok kişiye göre sorun, ücret artmadan önce araçların insanı taşıyan bir toplu taşıma aracına benzemesi. Yolcuların ifadesiyle, “Fiyatlar uçak bileti gibi yükseliyor ama içerisi hâlâ taş devri minibüsü gibi.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.