Anız yakma, izmarit ve araç yangınları tehlike saçıyor
Anız yakma, izmarit ve araç yangınları tehlike saçıyor
Türkiye, 2025 yazında yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgârların tetiklediği yangınlarla mücadele ediyor. Orman Genel Müdürü Karacabey, yangınların çoğunun orman dışı alanlarda başladığını belirterek vatandaşları uyardı.
Türkiye, 2025 yazında yüksek sıcaklık ve kuvvetli rüzgârların tetiklediği yangınlarla mücadele ediyor. Orman Genel Müdürü Karacabey, yangınların çoğunun orman dışı alanlarda başladığını belirterek vatandaşları uyardı.
Türkiye, Akdeniz iklim kuşağındaki diğer ülkeler gibi 2025 yazında yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgârların etkisiyle çıkan orman yangınlarıyla mücadele ediyor.
5 BİN 231 YANGIN, 64 BİN HEKTAR ZARAR
Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1 Ocak-17 Ağustos 2025 arasında ülkede 2 bin 239 orman ve 2 bin 992 orman dışı yangın olmak üzere toplam 5 bin 231 yangın meydana geldi. Bu yangınlarda 64 bin 500 hektar alan zarar gördü. Aynı dönemde Avrupa genelinde 440 bin hektar alan alevlerden etkilendi.
YANGINLARIN YÜZDE 57’Sİ ORMAN DIŞI KAYNAKLI
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangınların çoğunun tarım arazileri, makilikler, yol kenarları ve kırsal yerleşimlerde başladığını vurguladı. “Anız yakma, tarla temizliğinde kullanılan ateş ve dikkatsizce bırakılan cam parçaları büyük tehlike yaratıyor. Bir kıvılcım hem ekili alanları hem ormanları yok edebilir” dedi.
Karacabey, son dönemde artan araç yangınları ve yollara atılan sigara izmaritlerinin de önemli bir risk faktörü olduğunu belirtti.
VATANDAŞA ÇAĞRI: DİKKATLİ OLUN, 112’Yİ ARAYIN
Karacabey, vatandaşların orman ve orman dışı alanlarda ateş yakmaması gerektiğini belirterek, “Şüpheli dumanları 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirin, söndürme çalışmalarına engel olmayın. Birlikte hareket edersek yangınların yıkıcı etkisini azaltabiliriz” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.