ÜYE OLUN

Sahnede başladı, sokağa yayılıyor

SAĞLIK 10.07.2025 - 12:07, Güncelleme: 10.07.2025 - 21:09
 

Sahnede başladı, sokağa yayılıyor

Ani kalp krizlerine ilk beş dakikada müdahalenin hayat kurtardığı bilinciyle yola çıkan belediye, mobil elektroşok cihazlarını kamuya açık alanlara yerleştirdi. Cihazların yaygınlaştırılması için yeni bir model gündemde.

Bir sanatçının sahnede geçirdiği kalp krizi, sadece sevenlerini değil, sağlık politikalarını da etkiledi. Ani kalp durmalarında ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bu kayıp, yetkilileri harekete geçirdi. Belediye, ASELSAN tarafından geliştirilen Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazlarını kamuya açık alanlara yerleştirdi. İlk etapta iki cihaz, Yunus Emre Kültür Merkezi Nikah Salonu ve Belsa Plaza'ya monte edildi. CİHAZ SADECE ŞOK VURMUYOR, YERİNİ DE BİLDİRİYOR Bu cihazları farklı kılan sadece kalbi yeniden çalıştırabilmesi değil. ASELSAN üretimi olan cihazlarda Türkiye’de yalnızca bu modele özgü bir modül var. Bu sayede cihazların konumu anlık olarak hem ASELSAN hem de Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilebiliyor. Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, sistemin önemini şu sözlerle anlattı: “Rahmetli Volkan Konak sahnede kalp krizinden vefat etti. Bizim görevdeki ilk konserimiz onundu. Çok ani bir kayıp yaşadık. Bu bize kalp krizleriyle ilgili bir farkındalık kazandırdı.” HER DAKİKA YAŞAMA UMUTTUR Hürriyet, ani kalp durmalarında ilk 5 dakikada yapılacak müdahalenin hayati olduğunu hatırlattı: “Bu müdahale çok kıymetli. Her dakika gecikme, yaşama tutunma şansını yüzde 10 ila 12 azaltıyor.” Belediye, 19 personeline ASELSAN tarafından cihaz eğitimi verdi. Yeni plan ise büyük: Tüm iş yerlerine ruhsat koşulu olarak bu cihazın zorunlu hale getirilmesi. Düğün salonlarından restoranlara, otobüs duraklarından otellere kadar her yerde bu cihazın yer alması hedefleniyor. TEKNİK DESTEK DE HAZIR Belediye doktoru Aycan Can Umut, cihazın kullanımıyla ilgili teknik detayları aktardı. Sesli ve görsel yönlendirme sunan tam otomatik cihazın, yanlış kullanım ihtimali sıfır. Hastaya pet’lerin yerleştirilmesinden zemin kontrolüne kadar her adımı sistem tarif ediyor. Ayrıca cihaz, hastanın hayati verilerini ambulans gelmeden sağlık ekiplerine aktararak ön bilgi sağlayabiliyor. Böylece müdahale daha hızlı ve etkili hale geliyor.
Ani kalp krizlerine ilk beş dakikada müdahalenin hayat kurtardığı bilinciyle yola çıkan belediye, mobil elektroşok cihazlarını kamuya açık alanlara yerleştirdi. Cihazların yaygınlaştırılması için yeni bir model gündemde.

Bir sanatçının sahnede geçirdiği kalp krizi, sadece sevenlerini değil, sağlık politikalarını da etkiledi. Ani kalp durmalarında ilk müdahalenin ne kadar önemli olduğunu hatırlatan bu kayıp, yetkilileri harekete geçirdi.

Belediye, ASELSAN tarafından geliştirilen Otomatik Eksternal Defibrilatör (OED) cihazlarını kamuya açık alanlara yerleştirdi. İlk etapta iki cihaz, Yunus Emre Kültür Merkezi Nikah Salonu ve Belsa Plaza'ya monte edildi.

CİHAZ SADECE ŞOK VURMUYOR, YERİNİ DE BİLDİRİYOR

Bu cihazları farklı kılan sadece kalbi yeniden çalıştırabilmesi değil. ASELSAN üretimi olan cihazlarda Türkiye’de yalnızca bu modele özgü bir modül var. Bu sayede cihazların konumu anlık olarak hem ASELSAN hem de Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilebiliyor.

Başkan Fatma Kaplan Hürriyet, sistemin önemini şu sözlerle anlattı:
“Rahmetli Volkan Konak sahnede kalp krizinden vefat etti. Bizim görevdeki ilk konserimiz onundu. Çok ani bir kayıp yaşadık. Bu bize kalp krizleriyle ilgili bir farkındalık kazandırdı.”

HER DAKİKA YAŞAMA UMUTTUR

Hürriyet, ani kalp durmalarında ilk 5 dakikada yapılacak müdahalenin hayati olduğunu hatırlattı:
“Bu müdahale çok kıymetli. Her dakika gecikme, yaşama tutunma şansını yüzde 10 ila 12 azaltıyor.”

Belediye, 19 personeline ASELSAN tarafından cihaz eğitimi verdi. Yeni plan ise büyük: Tüm iş yerlerine ruhsat koşulu olarak bu cihazın zorunlu hale getirilmesi. Düğün salonlarından restoranlara, otobüs duraklarından otellere kadar her yerde bu cihazın yer alması hedefleniyor.

TEKNİK DESTEK DE HAZIR

Belediye doktoru Aycan Can Umut, cihazın kullanımıyla ilgili teknik detayları aktardı. Sesli ve görsel yönlendirme sunan tam otomatik cihazın, yanlış kullanım ihtimali sıfır. Hastaya pet’lerin yerleştirilmesinden zemin kontrolüne kadar her adımı sistem tarif ediyor.

Ayrıca cihaz, hastanın hayati verilerini ambulans gelmeden sağlık ekiplerine aktararak ön bilgi sağlayabiliyor. Böylece müdahale daha hızlı ve etkili hale geliyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.