TBMM’den tarihi adım: İklim değişikliğiyle mücadele kanunlaştı

HABER 03.07.2025 - 13:41, Güncelleme: 03.07.2025 - 19:34
 

TBMM’den tarihi adım: İklim değişikliğiyle mücadele kanunlaştı

Türkiye’nin ilk İklim Kanunu TBMM’de kabul edildi. Emisyon azaltımı, karbon ticareti, yerel eylem planları ve yeşil yatırımların teşviki gibi birçok düzenlemeyi içeren kanun, 2027’ye kadar tam olarak yürürlüğe girecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu’nu kabul etti. Net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda hazırlanan kanun; karbon piyasası, emisyon ticareti, yerel planlama ve çevre cezalarını kapsıyor. KARBON EMİSYONLARINA SINIR GELİYOR Yeni kanunla birlikte Türkiye, sera gazı emisyonlarını azaltmak, sıfır atık sistemini yaygınlaştırmak, yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek ve doğal karbon yutaklarını artırmak gibi adımlar atacak. Enerji, su ve hammadde verimliliği ön planda olacak. ETS VE KARBON TİCARETİ DÖNEMİ Kanun, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulmasını öngörüyor. İşletmeler emisyon izinleri alacak, karbon piyasası ise Başkanlık tarafından yönetilecek. ETS’ye geçiş ilk üç yılda pilot olarak uygulanacak, cezalar bu dönemde yüzde 80 indirimli olacak. GELİRLER İKLİM YATIRIMLARINA GİDECEK İthal ürünlerin karbon ayak izi SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) ile kontrol edilecek. Bu kapsamda toplanan gelirler, yeşil dönüşüm projeleri ve adil geçiş destekleri için kullanılacak. YEREL PLANLAR 2027’YE KADAR TAMAMLANACAK İl İklim Değişikliği Kurulları, vali başkanlığında yerel eylem planları hazırlayacak. Bu planların 31 Aralık 2027’ye kadar tamamlanması gerekiyor. CEZALAR CAYDIRICI: İZİNSİZ EMİSYONA 10 MİLYON TL’YE KADAR CEZA Sera gazı emisyon raporu sunmayanlara: 500 bin TL – 5 milyon TL ETS kurallarına uymayanlara: 1 milyon TL – 10 milyon TL Ozon tabakasını zedeleyen maddelerde de yaptırımlar uygulanacak. Tüm düzenlemeler, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından denetlenecek.
Türkiye’nin ilk İklim Kanunu TBMM’de kabul edildi. Emisyon azaltımı, karbon ticareti, yerel eylem planları ve yeşil yatırımların teşviki gibi birçok düzenlemeyi içeren kanun, 2027’ye kadar tam olarak yürürlüğe girecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin ilk İklim Kanunu’nu kabul etti. Net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda hazırlanan kanun; karbon piyasası, emisyon ticareti, yerel planlama ve çevre cezalarını kapsıyor.

KARBON EMİSYONLARINA SINIR GELİYOR
Yeni kanunla birlikte Türkiye, sera gazı emisyonlarını azaltmak, sıfır atık sistemini yaygınlaştırmak, yenilenebilir enerjiyi teşvik etmek ve doğal karbon yutaklarını artırmak gibi adımlar atacak. Enerji, su ve hammadde verimliliği ön planda olacak.

ETS VE KARBON TİCARETİ DÖNEMİ
Kanun, Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) kurulmasını öngörüyor. İşletmeler emisyon izinleri alacak, karbon piyasası ise Başkanlık tarafından yönetilecek. ETS’ye geçiş ilk üç yılda pilot olarak uygulanacak, cezalar bu dönemde yüzde 80 indirimli olacak.

GELİRLER İKLİM YATIRIMLARINA GİDECEK
İthal ürünlerin karbon ayak izi SKDM (Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması) ile kontrol edilecek. Bu kapsamda toplanan gelirler, yeşil dönüşüm projeleri ve adil geçiş destekleri için kullanılacak.

YEREL PLANLAR 2027’YE KADAR TAMAMLANACAK
İl İklim Değişikliği Kurulları, vali başkanlığında yerel eylem planları hazırlayacak. Bu planların 31 Aralık 2027’ye kadar tamamlanması gerekiyor.

CEZALAR CAYDIRICI: İZİNSİZ EMİSYONA 10 MİLYON TL’YE KADAR CEZA

  • Sera gazı emisyon raporu sunmayanlara: 500 bin TL – 5 milyon TL

  • ETS kurallarına uymayanlara: 1 milyon TL – 10 milyon TL

  • Ozon tabakasını zedeleyen maddelerde de yaptırımlar uygulanacak.

Tüm düzenlemeler, İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından denetlenecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.