Couchbase araştırması: Kurumların çoğu veri stratejisini yönetemiyor

HABER 24.07.2025 - 13:05, Güncelleme: 24.07.2025 - 21:04
 

Couchbase araştırması: Kurumların çoğu veri stratejisini yönetemiyor

Couchbase’in 800 üst düzey BT yöneticisiyle yaptığı uluslararası araştırma, yapay zekayı etkili kullanamayan kuruluşların ortalama 87 milyon dolar yıllık kayba uğradığını ortaya koydu. Kuruluşların çoğu veri kontrolünde sınıfta kalırken, rakipleriyle aralarındaki fark giderek açılıyor.

Couchbase’in dünya çapında 800 BT karar vericisiyle gerçekleştirdiği 2025 tarihli araştırmaya göre, yapay zeka stratejilerini etkili yönetemeyen kurumlar, yıllık ortalama 87 milyon dolar gelir kaybı yaşıyor. Araştırma; Türkiye dahil 9 ülkede, 1.000’den fazla çalışana sahip şirketlerle yapıldı. Ankete katılanların yüzde 70’i yapay zekanın ihtiyaç duyduğu veri yapısını yeterince anlamadığını kabul ederken, yüzde 21’i teknolojiyi kontrol edemediklerini itiraf etti. Bu nedenle firmaların yüzde 64’ü ‘analiz felci’ yaşadıklarını ve stratejik kararları hayata geçirmekte zorlandıklarını belirtti. ERKEN BENİMSEYENLER KAZANIYOR, GERİDE KALANLAR ERİYOR Araştırmaya göre, yapay zekaya erken adapte olan kuruluşlar sektörel liderliği ele geçirme şansı yakalarken, geç kalanlar ise küçük rakipler karşısında bile güç kaybediyor. Katılımcıların yüzde 78’i bu teknolojiyi önce benimseyenlerin zirveye oynayacağını düşünürken, yüzde 66’sı yapay zekanın “kurumların hızından daha hızlı geliştiğini” itiraf ediyor. Yapay zeka yatırımları da hızla artıyor. 2025’ten 2026’ya kadar yapay zeka harcamalarının, genel dijital modernizasyon yatırımlarından daha hızlı artarak %51 oranında büyümesi bekleniyor. Yapay zeka ajanları, üretken yapay zeka ve diğer yapay zeka türleri, toplam harcamanın üçte birini paylaşıyor. VERİ MİMARİSİ YETERSİZ, RİSKLER KATLANIYOR Şirketlerin büyük kısmı çok veritabanlı mimarilerle çalışıyor ve bu da veri güvenliği, uyumluluk ve operasyonel tutarlılık açısından ciddi zafiyetler doğuruyor. Katılımcıların yüzde 84’ü, yapay zekanın verimli çalışması için gereken yüksek boyutlu vektör verilerini bile yönetemediklerini belirtiyor. Kuruluşların yalnızca yüzde 39’u, özel verilerin dış dünyaya sızmasını önleyecek güvenlik araçlarına sahip. Çoğu kurum, yapay zekayı kurum içinde denemektense dış çözümlere bağımlı kalıyor. Ancak deneme yapanların başarı oranı %10 daha yüksek, harcaması ise %13 daha düşük çıkıyor. COUCHBASE’DEN UYARI: VERİYE HAKİM OLAN, GELECEĞE HÜKMEDER Couchbase Bilgi İşlem Müdürü Julie Irish, doğru veri stratejilerinin artık her zamankinden önemli olduğunu vurguladı: “Üretken yapay zekadan yapay zeka ajanlarına geçiş büyük fırsatlar sunuyor. Doğru temele sahip olan kurumlar bu dönüşümde avantajlı çıkacak.” Couchbase Ürün Başkan Yardımcısı Matt McDonough ise şunları ekledi: “Modern veri platformları, yalnızca veri görünürlüğünü değil, kontrolü ve maliyet verimliliğini de artırıyor. Couchbase, yapay zeka sistemlerinin tüm veri ihtiyaçlarını karşılayan çok amaçlı bir yapı sunuyor.”
Couchbase’in 800 üst düzey BT yöneticisiyle yaptığı uluslararası araştırma, yapay zekayı etkili kullanamayan kuruluşların ortalama 87 milyon dolar yıllık kayba uğradığını ortaya koydu. Kuruluşların çoğu veri kontrolünde sınıfta kalırken, rakipleriyle aralarındaki fark giderek açılıyor.

Couchbase’in dünya çapında 800 BT karar vericisiyle gerçekleştirdiği 2025 tarihli araştırmaya göre, yapay zeka stratejilerini etkili yönetemeyen kurumlar, yıllık ortalama 87 milyon dolar gelir kaybı yaşıyor. Araştırma; Türkiye dahil 9 ülkede, 1.000’den fazla çalışana sahip şirketlerle yapıldı.

Ankete katılanların yüzde 70’i yapay zekanın ihtiyaç duyduğu veri yapısını yeterince anlamadığını kabul ederken, yüzde 21’i teknolojiyi kontrol edemediklerini itiraf etti. Bu nedenle firmaların yüzde 64’ü ‘analiz felci’ yaşadıklarını ve stratejik kararları hayata geçirmekte zorlandıklarını belirtti.

ERKEN BENİMSEYENLER KAZANIYOR, GERİDE KALANLAR ERİYOR

Araştırmaya göre, yapay zekaya erken adapte olan kuruluşlar sektörel liderliği ele geçirme şansı yakalarken, geç kalanlar ise küçük rakipler karşısında bile güç kaybediyor. Katılımcıların yüzde 78’i bu teknolojiyi önce benimseyenlerin zirveye oynayacağını düşünürken, yüzde 66’sı yapay zekanın “kurumların hızından daha hızlı geliştiğini” itiraf ediyor.

Yapay zeka yatırımları da hızla artıyor. 2025’ten 2026’ya kadar yapay zeka harcamalarının, genel dijital modernizasyon yatırımlarından daha hızlı artarak %51 oranında büyümesi bekleniyor. Yapay zeka ajanları, üretken yapay zeka ve diğer yapay zeka türleri, toplam harcamanın üçte birini paylaşıyor.

VERİ MİMARİSİ YETERSİZ, RİSKLER KATLANIYOR

Şirketlerin büyük kısmı çok veritabanlı mimarilerle çalışıyor ve bu da veri güvenliği, uyumluluk ve operasyonel tutarlılık açısından ciddi zafiyetler doğuruyor. Katılımcıların yüzde 84’ü, yapay zekanın verimli çalışması için gereken yüksek boyutlu vektör verilerini bile yönetemediklerini belirtiyor.

Kuruluşların yalnızca yüzde 39’u, özel verilerin dış dünyaya sızmasını önleyecek güvenlik araçlarına sahip. Çoğu kurum, yapay zekayı kurum içinde denemektense dış çözümlere bağımlı kalıyor. Ancak deneme yapanların başarı oranı %10 daha yüksek, harcaması ise %13 daha düşük çıkıyor.

COUCHBASE’DEN UYARI: VERİYE HAKİM OLAN, GELECEĞE HÜKMEDER

Couchbase Bilgi İşlem Müdürü Julie Irish, doğru veri stratejilerinin artık her zamankinden önemli olduğunu vurguladı:
“Üretken yapay zekadan yapay zeka ajanlarına geçiş büyük fırsatlar sunuyor. Doğru temele sahip olan kurumlar bu dönüşümde avantajlı çıkacak.”

Couchbase Ürün Başkan Yardımcısı Matt McDonough ise şunları ekledi:
“Modern veri platformları, yalnızca veri görünürlüğünü değil, kontrolü ve maliyet verimliliğini de artırıyor. Couchbase, yapay zeka sistemlerinin tüm veri ihtiyaçlarını karşılayan çok amaçlı bir yapı sunuyor.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.