Didim’e 1 Milyar TL’lik İçme Suyu Yatırımı
Didim’e 1 Milyar TL’lik İçme Suyu Yatırımı
Didim’in Akbük Mahallesi’nde kurulacak ters ozmos sistemiyle deniz suyu arıtılarak içme suyuna dönüştürülecek. Günlük 10 bin metreküp kapasiteli tesis, yaklaşık 85 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.
Didim’in Akbük Mahallesi’nde kurulacak ters ozmos sistemiyle deniz suyu arıtılarak içme suyuna dönüştürülecek. Günlük 10 bin metreküp kapasiteli tesis, yaklaşık 85 bin kişinin su ihtiyacını karşılayacak.
AYDIN- Didim’e içme suyu altyapısını güçlendirecek önemli bir yatırımın hayata geçirileceği açıklandı. Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile imzalanan protokol kapsamında Akbük Mahallesi’nde deniz suyunu içme suyuna dönüştürecek ters ozmos sistemi kurulacak.
Yaklaşık 1 milyar TL’lik yatırım bedeline sahip proje ile bölgedeki su ihtiyacına kalıcı çözüm sağlanması hedefleniyor.
GÜNLÜK 10 BİN METREKÜP KAPASİTE
Kurulacak tesis, günlük 10 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip olacak. Sistem saniyede yaklaşık 115 litre suyu arıtarak toplamda 85 bin vatandaşın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak.
Ters ozmos teknolojisi sayesinde deniz suyu; tuz, kir, ağır metaller, bakteriler ve kimyasallardan arındırılarak içilebilir hale getirilecek.
ENERJİSİNİ GÜNEŞTEN ALACAK
Projenin çevreci yönü de dikkat çekiyor. Tesisin ihtiyaç duyduğu yaklaşık 5 megavatlık elektrik enerjisi, kurulacak güneş panelleri aracılığıyla karşılanacak.
Bu sayede hem işletme maliyetlerinin azaltılması hem de çevreye zarar vermeden sürdürülebilir su üretimi sağlanması planlanıyor.
BÖLGEDE SU SORUNUNA KALICI ÇÖZÜM
Yetkililer, özellikle yaz aylarında nüfusun yoğun şekilde arttığı Didim’de su kaynakları üzerindeki baskının bu yatırımla önemli ölçüde azalacağını belirtti.
Projenin tamamlanmasıyla birlikte Akbük başta olmak üzere çevre mahallelerde içme suyu arz güvenliğinin artırılması hedefleniyor.
NE OLMUŞTU?
Didim’de artan nüfus ve turizm hareketliliği nedeniyle özellikle yaz dönemlerinde su temini konusunda zaman zaman sıkıntılar yaşanıyordu. DSİ ile yapılan yeni protokol, alternatif ve sürdürülebilir su kaynağı oluşturmayı amaçlıyor.
SORU – CEVAP
Proje nerede kurulacak?
Didim’in Akbük Mahallesi’nde.
Günlük kapasitesi ne kadar olacak?
10 bin metreküp su arıtma kapasitesine sahip olacak.
Kaç kişiye hizmet verecek?
Yaklaşık 85 bin vatandaşın su ihtiyacını karşılayacak.
Enerjisi nasıl sağlanacak?
5 MW’lık enerji ihtiyacı güneş panellerinden karşılanacak.
İLGİLİ HABERLER
Aydın’da İçme Suyu Yatırımları Artıyor
DSİ’den Bölgeye Yeni Altyapı Projeleri
Turizm Kentlerinde Su Yönetimi Gündemde
Yenilenebilir Enerjili Altyapı Projeleri Yaygınlaşıyor
MİNİ ANALİZ
Haberde “ Didim içme suyu projesi”, “ters ozmos”, “ DSİ yatırımı” ve “ Akbük su arıtma tesisi” anahtar kelimeleri doğal yoğunlukta kullanılmıştır. İlk paragraf yatırımın büyüklüğünü ve amacını net şekilde aktarırken, kapasite ve kişi sayısı gibi teknik veriler içerik otoritesini artırmaktadır. Altyapı ve çevreci yatırım teması, Google News ve bölgesel aramalarda yüksek görünürlük potansiyeli sunmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
