Fizyoterapist Aksungur’dan uykuya geçişi kolaylaştıran öneriler
Fizyoterapist Aksungur’dan uykuya geçişi kolaylaştıran öneriler
Fizyoterapist K. Zafer Aksungur, uykusuzlukla mücadelede nefes ve gevşeme temelli üç egzersizi önerdi. Bu hareketler, parasempatik sistemi aktive ederek uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Fizyoterapist K. Zafer Aksungur, uykusuzlukla mücadelede nefes ve gevşeme temelli üç egzersizi önerdi. Bu hareketler, parasempatik sistemi aktive ederek uykuya geçişi kolaylaştırıyor.
Günümüzde uykusuzluk hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı tehdit eden en yaygın sorunlardan biri haline geldi. Ancak uzmanlara göre yatmadan önce yapılacak kısa bir egzersiz rutini, bu soruna etkili bir çözüm sunuyor.
Fizyoterapist K. Zafer Aksungur, bilimsel araştırmalara dayanan üç egzersizin, vücudu gevşetirken aynı zamanda parasempatik sinir sistemini aktive ederek uykuya geçişi hızlandırdığını söyledi.
DİYAFRAM NEFESİ VE VAGAL TONLAMA
Yatar pozisyonda uygulanan bu teknik, vagus sinirini uyararak stresi azaltıyor. Burnunuzdan derin nefes alın, yalnızca karnınızın yükseldiğini hissedin. Nefesi ağızdan verirken hafif bir “mmm” sesi çıkarın. 5–7 nefes boyunca tekrar edin.
BACAKLARI DUVARDA POZ
Bacakların dik açıyla duvara yaslandığı bu poz, gün boyu ayakta kalanların yorgunluğunu azaltıyor. Kalp ritmini yavaşlatarak vücudu uykuya hazırlıyor. 3–5 dakika boyunca bu pozisyonda kalmak yeterli.
SOMATİK TARAMA VE YAVAŞ PELVİK TİLT
Sırt üstü yerde, dizler bükülü şekilde yapılan pelvik tilt hareketi omurgayı rahatlatırken, beden farkındalığını artırıyor. Her hareket 4–6 saniye sürüyor. Egzersiz sırasında “Bedenimde en çok rahatlayan yer neresi?” sorusunu kendinize yöneltmeniz tavsiye ediliyor.
UYKUNUN TESADÜF OLMADIĞI VURGUSU
Aksungur, kaliteli uykunun tesadüf değil, düzenli bir hazırlıkla mümkün olduğunu vurgulayarak, bu üç egzersizin günlük alışkanlık haline getirilmesini önerdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.