İzmir’de kentsel dönüşüm soruşturması: Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

HABER 17.02.2026 - 00:40, Güncelleme: 17.02.2026 - 00:42
 

İzmir’de kentsel dönüşüm soruşturması: Gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İZBETON ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 22 kişi, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş. ile S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi arasında imzalanan kentsel dönüşüm sözleşmesine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. Bilirkişi incelemesi sonrası haklarında gözaltı kararı verilen 23 kişiden 22’si polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Firari durumda olan bir kişinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi. BİLİRKİŞİ RAPORU SORUŞTURMANIN MERKEZİNDE Soruşturma dosyasına göre, 2022 yılında İZBETON’un inşaat işini kooperatife devretmesine rağmen, 23 İZBETON çalışanının sigorta primlerinin Örnekköy 4. Etap projesinde çalışıyormuş gibi gösterildiği tespit edildi. Bilirkişi raporunda, bazı mühendis ve çalışanlara 170 bin TL ile 200 bin TL arasında prim ve maaş ödemesi yapıldığı, ancak bu kişilerin fiilen İZBETON bünyesinde çalışmaya devam ettikleri yönünde değerlendirmelere yer verildi. ADLİ KONTROL VE YURT DIŞI YASAĞI Emniyetteki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesi’ne sevk edilen 22 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü bildirildi. NE OLMUŞTU? İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında iş devri ve personel çalıştırma süreçlerine ilişkin usulsüzlük iddiaları üzerine bilirkişi incelemesi başlatmış, rapor doğrultusunda gözaltı kararı verilmişti. SORU-CEVAP Kaç kişi gözaltına alındı? 23 kişi hakkında karar verildi, 22 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler tutuklandı mı? Hayır. Adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldılar. Soruşturma devam ediyor mu? Evet. Bir şüpheli aranıyor ve dosya kapsamında incelemeler sürüyor. İLGİLİ HABERLER İzmir’de kentsel dönüşüm projeleri tartışma konusu oldu Belediye iştiraklerine yönelik denetimler artırıldı Yerel yönetim projelerinde şeffaflık çağrıları MİNİ ANALİZ Yerel yönetim iştiraklerine yönelik soruşturmalar, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin büyüklüğü ve kamu kaynaklarının kullanımı nedeniyle kamuoyunda yakından takip ediliyor. İZBETON dosyasındaki gelişmeler, belediye iştirakleri ve proje yönetimi konularında denetim ve şeffaflık tartışmalarını yeniden gündeme taşıyor.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İZBETON ve Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi’ne ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan 22 kişi, yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZBETON A.Ş. ile S.S. İş İnsanları Örnekköy Konut Yapı Kooperatifi arasında imzalanan kentsel dönüşüm sözleşmesine ilişkin önemli bir gelişme yaşandı.

Bilirkişi incelemesi sonrası haklarında gözaltı kararı verilen 23 kişiden 22’si polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla gözaltına alındı. Firari durumda olan bir kişinin yakalanmasına yönelik çalışmaların sürdüğü öğrenildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU SORUŞTURMANIN MERKEZİNDE

Soruşturma dosyasına göre, 2022 yılında İZBETON’un inşaat işini kooperatife devretmesine rağmen, 23 İZBETON çalışanının sigorta primlerinin Örnekköy 4. Etap projesinde çalışıyormuş gibi gösterildiği tespit edildi.

Bilirkişi raporunda, bazı mühendis ve çalışanlara 170 bin TL ile 200 bin TL arasında prim ve maaş ödemesi yapıldığı, ancak bu kişilerin fiilen İZBETON bünyesinde çalışmaya devam ettikleri yönünde değerlendirmelere yer verildi.

ADLİ KONTROL VE YURT DIŞI YASAĞI

Emniyetteki işlemlerinin ardından İzmir Adliyesi’ne sevk edilen 22 şüpheli, çıkarıldıkları nöbetçi sulh ceza hakimliğince adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla serbest bırakıldı.

Soruşturmanın çok yönlü olarak sürdüğü bildirildi.

NE OLMUŞTU?
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, Örnekköy Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında iş devri ve personel çalıştırma süreçlerine ilişkin usulsüzlük iddiaları üzerine bilirkişi incelemesi başlatmış, rapor doğrultusunda gözaltı kararı verilmişti.

SORU-CEVAP

Kaç kişi gözaltına alındı?
23 kişi hakkında karar verildi, 22 kişi gözaltına alındı.

Şüpheliler tutuklandı mı?
Hayır. Adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı ile serbest bırakıldılar.

Soruşturma devam ediyor mu?
Evet. Bir şüpheli aranıyor ve dosya kapsamında incelemeler sürüyor.

İLGİLİ HABERLER
İzmir’de kentsel dönüşüm projeleri tartışma konusu oldu
Belediye iştiraklerine yönelik denetimler artırıldı
Yerel yönetim projelerinde şeffaflık çağrıları

MİNİ ANALİZ
Yerel yönetim iştiraklerine yönelik soruşturmalar, özellikle kentsel dönüşüm projelerinin büyüklüğü ve kamu kaynaklarının kullanımı nedeniyle kamuoyunda yakından takip ediliyor. İZBETON dosyasındaki gelişmeler, belediye iştirakleri ve proje yönetimi konularında denetim ve şeffaflık tartışmalarını yeniden gündeme taşıyor.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.