Her gün 6 işçi hayatını kaybediyor

GÜNDEM 28.04.2026 - 23:57, Güncelleme: 29.04.2026 - 12:45
 

Her gün 6 işçi hayatını kaybediyor

Birleşik Metal-İş Sendikası, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma Günü’nde ülke genelinde fabrikalarda açıklamalar yaparak iş güvenliği ve sendikal haklar için çağrıda bulundu.

BURSA- Birleşik Metal-İş Sendikası, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü kapsamında örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklamaları gerçekleştirdi. FABRİKALARDA EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA Arıtaş Kriyojenik, Asil Çelik, S.C.M., Standex ve Türk Prysmian Kablo fabrikalarında çalışan işçiler, vardiya giriş ve çıkışlarında yapılan açıklamalara katıldı. İşçiler ayrıca Ankara’da direnişte olan Doruk Madencilik çalışanlarına destek mesajı iletti. İŞ CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ Açıklamada, İSİG Meclisi verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 6 işçinin hayatını kaybettiği, 2025 yılında ise en az 2105 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. ÇOCUK İŞÇİLİK VURGUSU Hayatını kaybedenler arasında çocuk işçilerin de bulunduğuna dikkat çekilirken, MESEM uygulamalarına yönelik eleştiriler dile getirildi. “ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLER” Sendika, iş cinayetlerinin büyük ölçüde önlenebilir olduğunun altını çizerek, işverenlerin gerekli önlemleri almaması ve denetimlerin yetersizliği nedeniyle ölümlerin arttığını ifade etti. GEÇMİŞ FACİALAR HATIRLATILDI Açıklamada, Soma Maden Faciası, Ermenek Maden Kazası, Davutpaşa Patlaması ve Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlaması gibi olaylar hatırlatılarak cezasızlık politikalarına dikkat çekildi. SENDİKADAN NET TALEPLER Sendika; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin taşeron sisteminden çıkarılması, bağımsız denetim mekanizmalarının kurulması ve sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı. ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI Açıklamada, sendikalaşmanın ve toplu pazarlık hakkının önemine dikkat çekilerek, güvencesiz çalışma koşullarına karşı örgütlü mücadelenin hayati olduğu ifade edildi. NE OLMUŞTU? 28 Nisan, dünya genelinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin anıldığı gün olarak kabul ediliyor. SORU-CEVAP Açıklamayı kim yaptı? Birleşik Metal-İş Sendikası. Gündem neydi? İş cinayetleri ve iş güvenliği. Temel talep ne? Denetim ve sendikal haklar. İLGİLİ HABERLER İş güvenliği düzenlemeleri Sendikal haklar tartışmaları Maden kazaları SEO ANALİZ (KISA): Haber; “iş cinayetleri 2026”, “Birleşik Metal İş açıklama”, “iş güvenliği Türkiye”, “sendikal haklar” anahtar kelimeleriyle öne çıkar.
Birleşik Metal-İş Sendikası, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma Günü’nde ülke genelinde fabrikalarda açıklamalar yaparak iş güvenliği ve sendikal haklar için çağrıda bulundu.

BURSA- Birleşik Metal-İş Sendikası, 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü kapsamında örgütlü olduğu iş yerlerinde basın açıklamaları gerçekleştirdi.

FABRİKALARDA EŞ ZAMANLI AÇIKLAMA
Arıtaş Kriyojenik, Asil Çelik, S.C.M., Standex ve Türk Prysmian Kablo fabrikalarında çalışan işçiler, vardiya giriş ve çıkışlarında yapılan açıklamalara katıldı. İşçiler ayrıca Ankara’da direnişte olan Doruk Madencilik çalışanlarına destek mesajı iletti.

İŞ CİNAYETLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ
Açıklamada, İSİG Meclisi verilerine göre Türkiye’de her gün ortalama 6 işçinin hayatını kaybettiği, 2025 yılında ise en az 2105 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi.

ÇOCUK İŞÇİLİK VURGUSU
Hayatını kaybedenler arasında çocuk işçilerin de bulunduğuna dikkat çekilirken, MESEM uygulamalarına yönelik eleştiriler dile getirildi.

“ÖNLENEBİLİR ÖLÜMLER”
Sendika, iş cinayetlerinin büyük ölçüde önlenebilir olduğunun altını çizerek, işverenlerin gerekli önlemleri almaması ve denetimlerin yetersizliği nedeniyle ölümlerin arttığını ifade etti.

GEÇMİŞ FACİALAR HATIRLATILDI
Açıklamada, Soma Maden Faciası, Ermenek Maden Kazası, Davutpaşa Patlaması ve Hendek Havai Fişek Fabrikası Patlaması gibi olaylar hatırlatılarak cezasızlık politikalarına dikkat çekildi.

SENDİKADAN NET TALEPLER
Sendika; iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin taşeron sisteminden çıkarılması, bağımsız denetim mekanizmalarının kurulması ve sorumluların yargılanması gerektiğini vurguladı.

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Açıklamada, sendikalaşmanın ve toplu pazarlık hakkının önemine dikkat çekilerek, güvencesiz çalışma koşullarına karşı örgütlü mücadelenin hayati olduğu ifade edildi.

NE OLMUŞTU?
28 Nisan, dünya genelinde iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin anıldığı gün olarak kabul ediliyor.

SORU-CEVAP
Açıklamayı kim yaptı?
Birleşik Metal-İş Sendikası.

Gündem neydi?
İş cinayetleri ve iş güvenliği.

Temel talep ne?
Denetim ve sendikal haklar.

İLGİLİ HABERLER
İş güvenliği düzenlemeleri
Sendikal haklar tartışmaları
Maden kazaları

SEO ANALİZ (KISA):
Haber; “ iş cinayetleri 2026”, “Birleşik Metal İş açıklama”, “ iş güvenliği Türkiye”, “sendikal haklar” anahtar kelimeleriyle öne çıkar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.