Yaz sıcaklarında miyav ve havhav sağlığına özel tarif

HABER 17.07.2025 - 11:34, Güncelleme: 17.07.2025 - 18:04
 

Yaz sıcaklarında miyav ve havhav sağlığına özel tarif

Veteriner hekimler, yazın artan sıcaklıkla birlikte kedi ve köpeklerde görülen iştahsızlık, su kaybı ve hastalıklara karşı karışık (yaş+kuru) mama besleme yöntemini öneriyor.

Yaz aylarında yüksek sıcaklık, artan nem oranı ve yoğun güneş ışınları yalnızca insanlar için değil, evcil dostlarımız için de ciddi sağlık tehditleri yaratıyor. Özellikle kedi ve köpeklerde sıvı kaybı, iştahsızlık ve sıcak çarpması gibi vakaların arttığı bu dönemde, veterinerler karışık besleme (mixed feeding) yöntemine dikkat çekiyor. Royal Canin Avrasya Bilimsel İletişim Yöneticisi Veteriner Hekim Murat Altunyuva, bu yöntemin hem yaş mamanın su oranı hem de kuru mamanın besleyici yapısı sayesinde denge sağladığını belirtti. Altunyuva, “Yaş mamalar aromatik yapısıyla iştahı artırırken, kuru mamalar çiğneme ihtiyacını karşılar. Böylece evcil hayvanların yaz aylarında yaşadığı sıvı kaybı azaltılır, üriner sistem hastalıkları riski de düşer” dedi. YAZ BAKIMINDA 7 ALTIN KURAL Veteriner Hekim Murat Altunyuva, yaz aylarında evcil hayvan bakımına dair önemli önerilerde bulundu: Gezdirme Saatleri: Köpek yürüyüşleri sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılmalı. Öğle sıcağı pati yanıkları ve sıcak çarpması riskini artırır. Su Tüketimi: Evcil dostların her zaman taze suya erişimi olmalı. Su kabı gölgeye alınmalı, dilenirse içine buz eklenerek daha cazip hale getirilmeli. Öğün Zamanı: İştahsızlığa karşı yemekler serin saatlerde verilmeli. Porsiyonlar veteriner kontrolünde düzenlenmeli. Tüy Bakımı: Düzenli tarama ile tüylerin keçeleşmesi önlenmeli. Tüyler havalanarak vücut sıcaklığı dengede tutulmalı. Serinleme Alanı: Gölgeli ve serin alanlar yaratılmalı. Gerekirse serinletici jelli yataklar kullanılmalı. Araçta Bırakma: Araçlar, kapalı ortamda hızla ölümcül sıcaklıklara ulaşabilir. Evcil hayvanlar asla yalnız bırakılmamalı. Parazit Kontrolü: Yazın artan kene, pire ve sivrisinek tehlikelerine karşı veterinerin önerdiği ilaç ve kontroller ihmal edilmemeli.
Veteriner hekimler, yazın artan sıcaklıkla birlikte kedi ve köpeklerde görülen iştahsızlık, su kaybı ve hastalıklara karşı karışık (yaş+kuru) mama besleme yöntemini öneriyor.

Yaz aylarında yüksek sıcaklık, artan nem oranı ve yoğun güneş ışınları yalnızca insanlar için değil, evcil dostlarımız için de ciddi sağlık tehditleri yaratıyor. Özellikle kedi ve köpeklerde sıvı kaybı, iştahsızlık ve sıcak çarpması gibi vakaların arttığı bu dönemde, veterinerler karışık besleme (mixed feeding) yöntemine dikkat çekiyor.

Royal Canin Avrasya Bilimsel İletişim Yöneticisi Veteriner Hekim Murat Altunyuva, bu yöntemin hem yaş mamanın su oranı hem de kuru mamanın besleyici yapısı sayesinde denge sağladığını belirtti. Altunyuva, “Yaş mamalar aromatik yapısıyla iştahı artırırken, kuru mamalar çiğneme ihtiyacını karşılar. Böylece evcil hayvanların yaz aylarında yaşadığı sıvı kaybı azaltılır, üriner sistem hastalıkları riski de düşer” dedi.

YAZ BAKIMINDA 7 ALTIN KURAL

Veteriner Hekim Murat Altunyuva, yaz aylarında evcil hayvan bakımına dair önemli önerilerde bulundu:

  • Gezdirme Saatleri: Köpek yürüyüşleri sabah erken saatlerde veya akşam geç saatlerde yapılmalı. Öğle sıcağı pati yanıkları ve sıcak çarpması riskini artırır.

  • Su Tüketimi: Evcil dostların her zaman taze suya erişimi olmalı. Su kabı gölgeye alınmalı, dilenirse içine buz eklenerek daha cazip hale getirilmeli.

  • Öğün Zamanı: İştahsızlığa karşı yemekler serin saatlerde verilmeli. Porsiyonlar veteriner kontrolünde düzenlenmeli.

  • Tüy Bakımı: Düzenli tarama ile tüylerin keçeleşmesi önlenmeli. Tüyler havalanarak vücut sıcaklığı dengede tutulmalı.

  • Serinleme Alanı: Gölgeli ve serin alanlar yaratılmalı. Gerekirse serinletici jelli yataklar kullanılmalı.

  • Araçta Bırakma: Araçlar, kapalı ortamda hızla ölümcül sıcaklıklara ulaşabilir. Evcil hayvanlar asla yalnız bırakılmamalı.

  • Parazit Kontrolü: Yazın artan kene, pire ve sivrisinek tehlikelerine karşı veterinerin önerdiği ilaç ve kontroller ihmal edilmemeli.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.