Terimler güncellendi, kurumların adları değişti

HABER 17.07.2025 - 12:00, Güncelleme: 17.07.2025 - 16:00
 

Terimler güncellendi, kurumların adları değişti

Silahsız görevden seviye tespitine kadar birçok alanda değişikliğe gidilen Özel Güvenlik Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim süreçleri, sınav sistematiği ve terminolojide önemli güncellemeler yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte önemli düzenlemelere gitti. 17 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik, özellikle silahsız özel güvenlik görevlilerinin eğitim ve sınav sisteminde dikkate değer değişiklikler içeriyor. Yeni düzenlemeye göre silahsız güvenlik görevlileri, yalnızca yazılı sınavın birinci kısmından sorumlu olacak. Bu sınavdan en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılacak. MESLEK YÜKSEKOKULLARINA SİLAH EĞİTİMİ DÜZENLEMESİ Özel güvenlik meslek yüksekokulu mezunları, silah bilgisi ve atış fark dersinden geçerli not almaları hâlinde silahlı güvenlik görevlisi olarak görev yapabilecek. Hâlen eğitim görmekte olan öğrenciler, staj döneminde silahsız ve gözlemci sıfatıyla sahada bulunabilecek. Mezuniyet öncesi alınacak silah eğitimi ile silahlı eğitim sertifikası verilecek. YENİLEME EĞİTİMİNDE SEVİYE TESPİT DÖNEMİ Yönetmelik, yenileme eğitimlerinde bilgi ve beceri ölçümünü esas alan seviye tespit sistemini de devreye soktu. Bu eğitimler sonrası yapılan sınavlarda alınan puanlar sertifikalara işlenecek. İşverenler, terfi süreçlerinde bu puanları dikkate alabilecek. Görevliler, çalışma izinleri süresince seviye yükseltme sınavlarına girebilecek. Sınavlara ait optik cevap kâğıtları ve atış belgeleri 6 ay süreyle saklanacak, ardından tutanakla imha edilecek. TERİMLERDE GÜNCELLEME: YENİ İFADELER KULLANILACAK Yönetmelikte kurumsal ifadelerde de sadeleştirmeye gidildi. • “Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi”, artık ilgisine göre Polis Akademisi veya Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmeleri şeklinde ifade edilecek. • “Emniyet Genel Müdürlüğü” ibaresi ise ilgisine göre Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı olarak değiştirildi. • Ayrıca “Polis Akademisi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı” ifadesi de “ilgili birimler” olarak sadeleştirildi.
Silahsız görevden seviye tespitine kadar birçok alanda değişikliğe gidilen Özel Güvenlik Hizmetleri Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Eğitim süreçleri, sınav sistematiği ve terminolojide önemli güncellemeler yapıldı.

İçişleri Bakanlığı, Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte önemli düzenlemelere gitti. 17 Temmuz tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelik, özellikle silahsız özel güvenlik görevlilerinin eğitim ve sınav sisteminde dikkate değer değişiklikler içeriyor.

Yeni düzenlemeye göre silahsız güvenlik görevlileri, yalnızca yazılı sınavın birinci kısmından sorumlu olacak. Bu sınavdan en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılacak.

MESLEK YÜKSEKOKULLARINA SİLAH EĞİTİMİ DÜZENLEMESİ

Özel güvenlik meslek yüksekokulu mezunları, silah bilgisi ve atış fark dersinden geçerli not almaları hâlinde silahlı güvenlik görevlisi olarak görev yapabilecek. Hâlen eğitim görmekte olan öğrenciler, staj döneminde silahsız ve gözlemci sıfatıyla sahada bulunabilecek. Mezuniyet öncesi alınacak silah eğitimi ile silahlı eğitim sertifikası verilecek.

YENİLEME EĞİTİMİNDE SEVİYE TESPİT DÖNEMİ

Yönetmelik, yenileme eğitimlerinde bilgi ve beceri ölçümünü esas alan seviye tespit sistemini de devreye soktu. Bu eğitimler sonrası yapılan sınavlarda alınan puanlar sertifikalara işlenecek. İşverenler, terfi süreçlerinde bu puanları dikkate alabilecek. Görevliler, çalışma izinleri süresince seviye yükseltme sınavlarına girebilecek.

Sınavlara ait optik cevap kâğıtları ve atış belgeleri 6 ay süreyle saklanacak, ardından tutanakla imha edilecek.

TERİMLERDE GÜNCELLEME: YENİ İFADELER KULLANILACAK

Yönetmelikte kurumsal ifadelerde de sadeleştirmeye gidildi.
“Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi”, artık ilgisine göre Polis Akademisi veya Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmeleri şeklinde ifade edilecek.
“Emniyet Genel Müdürlüğü” ibaresi ise ilgisine göre Emniyet Genel Müdürlüğü veya Jandarma Genel Komutanlığı olarak değiştirildi.
• Ayrıca “Polis Akademisi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Dairesi Başkanlığı” ifadesi de “ilgili birimler” olarak sadeleştirildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ege7gun.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.